Bingo

Suomessa on noin 10 päivittäin toimivaa bingohallia, iltabingon järjestäjiä on noin 120 kappaletta. Lisäksi suomalaisten bingojen pelejä voi pelata Bingoon.fi -nettipelipalvelussa. Suomalaisten yhteisöjen järjestämän bingopelin pelivaihdoksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa vuodessa ja puhtaaksi tuotoksi yli 3 miljoonaa euroa edunsaajille.

Bingolla hankitaan varoja yleishyödyllisille yhteisöille kuten urheiluseuroille, nuorisoseuroille ja työväenyhdistyksille. Maksullisen bingon järjestämistä säätelee arpajaislaki ja -asetus.

Bingoa pelataan myös paljon ilmaisena ajanvietepelinä esim. pubeissa ja tapahtumissa.

Bingoon.fi

Nettibingo oikeista suomalaisista pelihalleista

Iltabingo.fi

Iltabingoja ympäri Suomen

Bingomestari.fi

Risteilytapahtuma marraskuussa

Bingopelin järjestäminen

Maksullista bingopeliä voi järjestää vain aatteellinen tai yleishyödyllinen yhdistys.

Bingoa voidaan myös pelata ajanvietepelinä, jolloin lupaa ei tarvita jos pelilapuista ei oteta maksua.

Bingo on tarkoitettu varainhankintamuodoksi erilaisille yhdistyksille ja tästä syystä maksullista bingoa voi järjestää vain aatteellinen tai yleishyödyllinen yhdistys, jolla on vakiintunutta toimintaa. Pelaamiseen tarvitaan bingolupa, jonka myöntää Poliisihallituksen Riihimäen toimipiste hakemuksen perusteella. Bingon järjestäjä toimittaa Poliisihallitukselle säännöllisin väliajoin bingotilityksen. 

 

Bingopelin yhteydessä voidaan järjestää myös arpajaisia, jolloin kyse on yleisimmin pienarpajaisista.

 

Lisätietoa luvista poliisin sivulla: http://www.poliisi.fi/luvat/tavara-arpajaiset/bingoluvat

 

Lisätietoa arpajaisverosta verohallinnon sivulla: 

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47986/arpajaisten-verotus/

 

Bingotarvikkeet verkkokaupastamme

Bingopelin peliohjeet

Bingo sopii sekä nuorille että varttuneemmille pelaajille

Bingoa pelataan pääsääntöisesti kahdella eri numeroruudukkotyypillä; 5 x 5 -ruudukolla, joka sisältää numerot väliltä 1 - 75 ja 3 x 5 -ruudukolla, joka sisältää numerot välitä 1 - 90.

5 x 5 -ruudukolla varustettuja pelilappuja käytetään pääasiassa päivittäin pelaavissa bingohalleissa. Näissä pelilapuissa on yleensä yksi tai kolme tällaista ruudukkoa.

3 x 5 -ruudukkoa käytetään niin sanoituissa iltabingotilaisuuksissa, joita järjestetään esimerkiksi urheiluhalleissa, seuratalolla tai muussa vastaavassa paikassa. Näissä pelilapuissa on kuusi ruudukkoa ja pelilaput on liimattu vihoiksi.

Bingoa pelattaessa arvonnasta vastaava henkilö arpoo numeroita tietokoneella tai muulla laitteella. Pelaajat yrittävät saada näistä numeroista mahdollisimman nopeasti muodostettua yhden vaakarivin omaan peliruudukkoonsa. Ensimmäisen vaakarivin jälkeen ruudukkoon yritetään saada kaksi riviä, kolme riviä jne., kunnes ruudukko tulee täyteen. Bingorivejä ei pelata järjestyksessä esim. ylhäältä alas, vaan rivit voivat sijaita missä vain kyseessä olevassa ruudukossa. Vaakarivien pelaaminen on bingon perusmuoto, jonka lisäksi käytetään myös pystyrivejä, vinorivejä, kulmabingoja sekä muutamaa muuta muotoa.

Bingon historia ja nykyaika

Muinaisen Rooman ajoilta maailmanlaajuiseksi suosikkipeliksi

Bingon juuret ovat Euroopassa ja muinaisessa Rooman valtakunnassa. Vuonna 1530 valtio pyöritti Lo Giuoco del Lotto –peliä. Bingon, Loton ja muiden satunnaisuuteen perustuvien arvontapelien perustana on niin sanottu genovalainen arvonta. Siinä kansalaiset pääsivät osallistumismaksua vastaan mukaan arvontoihin, joilla valittiin virkamiehiä Genovan hallintoon.

Vuonna 1778 Ranskassa tunnettiin Le Lotto -peli, joka oli sivistyneistön peli. Tuolloin kehitetyssä klassisessa Lotto-versiossa oli pelikupongissa kolme vaakasuoraa ja yhdeksän pystysuoraa riviä. Kaikki kupongit olivat erilaisia ja voittaja ratkaistiin vaakarivien perusteella. Näin syntyi 90 numeron bingopeli.

Yhdysvalloissa ensimmäiset bingotyyppiset pelit järjestettiin jo 1800-luvulla. Aluksi peli sai nimekseen Beano. Nimen "Bingo" kerrotaan syntyneen tavallaan vahingossa, kun voiton saanut nainen pomppasi ylös ja yritti huutaa "Beanon", mutta sen sijasta hän kirkaisi ”B-B-B-Bingo!”. Bingo-nimen patentoi amerikkalainen liikemies Edwin S. Lowe vuonna 1930 ja samalla vuosikymmenellä järjestettiin Yhdysvalloissa jo tuhansia bingopelejä. Nykyään bingo on maailmanlaajuisesti vakiintunut suosikkipeli.

 

Suomessa on bingottu jo vuodesta 1969. Suomessa toimii noin 10 kokopäiväistä bingohallia ja yli 120 iltabingoa.

Bingoon.fi

Suomalaisten bingojen pelejä voi pelata Bingoon.fi -nettipelipalvelussa. Bingoa pelataan yhdessä pelihallin muiden pelaajien kanssa aidon ja oikean bingoemännän seurassa. 

Pelaaminen on todella helppoa: avaa maksuton pelitili, kirjaudu sisään ja valitse pelihalli, osta kuponki ja seuraa jännittävää peliä. Saat tiedon voitosta automaattisesti.

 

Pelaamalla tuet suomalaista urheilu-, liikunta- ja harrastustoimintaa. Ikäraja 18 v.

KAARINA

Juristinkatu 6, 20780 Kaarina

0403 110 550

etunimi.sukunimi@eventio.fi

Yhteystiedot:

Y-tunnus 2345688-7 alv. rek.

@Eventio Group 

HELSINKI

Valimotie 10 (Sporttitalo), 00380 Helsinki

010 3283 000

helsinki@eventio.fi

JOENSUU

Koskikatu 13, 80100 Joensuu

013 123 498

joensuu@eventio.fi